Stodola obětí paliče | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Stodola obětí paliče

Požár založil údajně žhář posedlý ohněm.
Požár založil údajně žhář posedlý ohněm. (Ilustrační foto ara)

Požár v areálu tehdejšího Státního statku v Srní na východě Čech, jehož plameny vyšlehly v listopadu 1986, vyděsil nejen zaměstnance statku, ale i další občany. Na místo se sjely čtyři útvary bývalého Sboru požární ochrany, aby požár uhasily.

Srní je část města Hlinsko v okrese Chrudim. Jak uvedl denní tisk 27. listopadu zmíněného roku, oheň tam zničil stodolu a v ní uskladněné zásoby sena. Způsobil Státnímu statku škodu ve výši 60 tisíc tehdejších korun. Pro lepší představu čtenářů – průměrná měsíční mzda tehdy činila částku 2964 korun. Osobní vůz značky Škoda 105 L se tenkrát prodával za 57 tisíc Kčs.

Vyšetřování se ujali kriminální služba chrudimské Veřejné bezpečnosti a specialisté Sboru požární ochrany. Brzy se zjistilo, že požár nevznikl samovolně, nýbrž byl úmyslně založen. Detektivové vypátrali a zatkli jako žháře místního občana (25), již soudně trestaného. Jeho totožnost tisk neuvedl. Po vsi se říkalo, že dotyčný trpí pyromanií (obsesí ohněm a závislostí na žhářství). Vyšetřovatel ho začal stíhat pro trestný čin poškozování majetku v socialistickém vlastnictví. S jakým trestem palič odešel od soudu, není známo.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.