Při plavení koní utonuly čtyři děti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Při plavení koní utonuly čtyři děti

Koně se ve vodě splašili.
Koně se ve vodě splašili. (Ilustrační foto ara)

Hrůzná tragédie se odehrála v červnu 1964 poblíž obce Cvrčovice na Břeclavsku. V řece Jihlavě se tam při večerním plavení koní utopily čtyři děti (†4 až †10), z toho tři sourozenci. Tehdejší Veřejná bezpečnost zahájila vyšetřování velmi smutné události.

Zaměřila se zejména na pravděpodobné zavinění smrti dětí ze strany místního zaměstnance Československého státního statku, který dopustil, že mu na vůz tažený koňským spřežením vylezlo deset děcek z Cvrčovic. Jak 10. června uvedeného roku uvedl deník Rudé právo, kočí udělal tu chybu, že je na voze nechal i v okamžicích, kdy spřežení vjelo do řeky Jihlavy, aby se tam povoz omyl z nečistoty.

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video se připravuje ...

Nedocenil ovšem skutečnost, že v řece byl po nedávných bouřích a přívalových deštích zvýšený stav vody a nezvykle silný proud. Jeden kůň se v něm bohužel splašil, panikařit začali další koně a vůz převrhli. Deset děcek včetně kočího zmizelo pod hladinou. Zachránit se dokázal pouze vozka a s ním i šest nezletilců. Čtveřice malých nešťastníků přišla o život. Jak vyšetřování tragické příhody dopadlo, není známo. Na Břeclavsku utonulo v 35 kilometrů vzdálených Rakvicích v řece Dyji roku 1936 dokonce 31 školáků.

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video se připravuje ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.