Zloději se napakovali v Tuzexu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zloději se napakovali v Tuzexu

V Tuzexu se platilo bony.
V Tuzexu se platilo bony. (wikipedia)

Tři mladíci vymysleli nekalý způsob, jak přijít k penězům. Vykrádali výlohy obchodů. Jenže pak spadla klec, 27. července 1965 stanuli v Brně před soudem.

„Dali se do soustavného vykrádání výkladních skříní brněnských obchodů s magnetofony a tranzistorovými přijímači. Největší kořist získali v Tuzexu, kde odcizili magnetofon, tranzistorové přijímače a hodinky za 24 630 Kč,“ uvedl deník Rudé Právo.

Pro lepší představu čtenářů o způsobené škodě – průměrná měsíční mzda v tehdejším Československu činila částku 1 453 korun. A jak se soud vypořádal s tresty pobertům? J. S. poslal do kriminálu na pět roků, a to pro trestné činy rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví a neoprávněné užívání cizí věci. M. Š. dostal trest vězení o jeden rok kratší – pro tytéž spáchané skutky. I. D. si vyslechl udělení trestu na dva a půl roku v base. Tuzex byla před listopadem 1989 síť obchodů, kde se za valuty zahraničních měn nebo tuzexové poukázky (tzv. bony) mohlo koupit zejména západní zboží, které nebylo v normální síti prodejen k dispozici. Název byl utvořen ze slov »tuzemský export«. Obchody sloužily k odčerpání zahraničních měn od obyvatelstva.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.