V Brně zaútočil jedovatý had | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

V Brně zaútočil jedovatý had

Had se zřejmě lekl a uštkl ošetřovatelku.
Had se zřejmě lekl a uštkl ošetřovatelku. (Ilustrační foto ara)

Cizokrajný jedovatý had z čeledi chřestýšovitých uštkl koncem srpna 1967 v brněnské zoo ošetřovatelku E. M. (28) z Brna-Bystrce. Její život nakonec zachránilo letadlo, které z Prahy do jihomoravské metropole dodalo spásonosné zahraniční hadí sérum.

Plaz, pravděpodobně spící, se zřejmě lekl, když ošetřovatelka dopoledne vkládala do ohrady misku s vodou. Okamžitě zaútočil. Jeho jed je přitom prudce jedovatý! Co se dělo dál, to popisoval deník Rudé právo 30. srpna uvedeného roku 1967. První pomoc byla zděšené E. M. poskytnuta hned na místě. Dále ji ošetřil lékař přivolaného úrazového vozu a nakonec zasáhli lékaři interní kliniky brněnské fakultní nemocnice. Nic z toho ale nemohlo lidský život zachránit.

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video se připravuje ...

Proto si lékaři v nouzi nejvyšší kolem poledne vyžádali v Praze velmi vzácné speciální zahraniční hadí sérum. Šlo o minuty! Letadlo sérum doručilo na brněnské letiště a necelé tři hodiny po poledni mohlo být podáno E. M. „Díky pohotovým zásahům a rychlé pomoci nehrozí pacientce již žádné nebezpečí,“ uvedl deník. Zda došlo při kontaktu s prudce jedovatým plazem k případnému porušení stanovených bezpečnostních předpisů, o tom se list nezmínil.

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video se připravuje ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.