Originální otrava svítiplynem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Originální otrava svítiplynem

Muž se otrávil plynem.
Muž se otrávil plynem. (Ilustrační foto ara)

Pod doslovným titulkem »Originelní otrava svítiplynem« přinesl deník Československá republika dne 10. února 1925 zprávu o neobvyklém způsobu sebevraždy jistého Jindřicha M. (†46) z Prahy II.

Dotyčný, povoláním vrchní montér, trpěl už delší dobu vážnou chorobou. Jeho šance na vyléčení byla nulová. V únoru zmíněného roku se rozhodl beznadějné trápení skončit. Počkal, až jeho manželka odejde na delší dobu z bytu, a pak konal. Podle deníku si dal na hlavu velký smaltovaný hrnec, do kterého vsunul gumovou rouru zapojenou k plynovému vedení. Když přišla paní M. domů, nebylo už jejímu nešťastnému muži pomoci, což na místě konstatoval narychlo přivolaný lékař.

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video se připravuje ...

Svítiplyn je technický plyn tvořený směsí vodíku, oxidu uhelnatého, metanu a dalších plynů. Dříve byl používán především ke svícení, ale i k výrobě tepla. Je obdobou koksárenského plynu, má však lepší vlastnosti, potřebné pro rozvod po městech. Otrava svítiplynem je v podstatě otrava oxidem uhelnatým, který je ve svítiplynu obsažen v různém množství podle toho, z čeho je vyroben. V dobách, kdy byl používán jako otopný plyn v domácnostech, byly sebevraždy svítiplynem poměrně časté.

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video se připravuje ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.