Trefil četníka do srdce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Trefil četníka do srdce

K přestřelce došlo v obci Pětispsy na Kadaňsku.
K přestřelce došlo v obci Pětispsy na Kadaňsku. (Ilustrační foto ara)

Ve službě byl 21. srpna 1923 zavražděn četnický vrchní strážmistr Josef Mages ze stanice Pětipsy na Kadaňsku. Zemřel poté, co ho do srdce trefil zločinec ve chvíli, kdy se ho strážmistr pokusil zatknout.

Z dostupných pramenů, například z údajů Muzea Policie ČR, je známo, že Josef Mages osudného dne po osmé hodině večerní usvědčil dva ničemy z nedávné loupeže. Pokusil se jim na zápěstí přiložit tzv. svěrací řetízky. V úředním úkonu mu ovšem zuřivě bránilo několik příbuzných zadržených lupičů. Nastal zmatek, v němž se jednomu z pobertů zdařilo uvolnit si ruku a sáhnout do kapsy, kde ukrýval ostře nabitý revolver. Stihl vypálit čtyři rány. Dvě minuly cíl, jednu zastavily náboje v Magesově služební brašně.

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video se připravuje ...
Video se připravuje ...

Bohužel jedna střela byla přesná, prolétla četníkovou srdeční krajinou. Vrchní strážmistr záhy zemřel. Ve službě byl s Magesem četník na zkoušku, který vzápětí použil služební zbraň. V té chvíli už vraha zasáhl do ruky a břicha. Zločinec přesto z místa utekl. Po rozsáhlé pátrací akci ho četnictvo dopadlo čtyři dny poté, co spáchal vražedný útok. Ukázalo se, že právě on stál v čele lupičské mnohačetné tlupy. Podle dochovaných údajů dokázali četníci 36 banditů dopadnout a pohnat před soud.

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video se připravuje ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.