Učedník na dráze zločinu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Učedník na dráze zločinu

S hlídkou Veřejné bezpečnosti lupiči nepočítali.
S hlídkou Veřejné bezpečnosti lupiči nepočítali. (Ilustrační foto ara)

Učil se v bývalém národním podniku Báňské strojírny, ale víc než strojírenské teorie a praxe si hleděl ničemností. Teenager (18) přepadl v lednu 1973 Ostravana (50). Nebyl sám, byli dva. Když však učně zadržela hlídka tehdejší Veřejné bezpečnosti, svého kumpána neprozradil.

O případu psal deník Rudé právo 23. ledna zmíněného roku. Totožnost dopadeného lumpa ale neuvedl. Loupež se peněz a cigaret chtivé dvojici nepovedla, na dráze zločinu měli ještě co dohánět. Co se stalo? Na procházejícího staršího muže, který od dvou mladíků nečekal nic záludného, drze zaútočili. Využili momentu překvapení, svou oběť skolili na dlažbu. Jeden z gaunerů ho škrtil, druhý mu mezitím prohledával kapsy.

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video se připravuje ...

Nepočítali ovšem s jednou závažnou možností. A právě ta nastala. Zpoza rohu totiž náhle vyjel žlutobílý služební vůz označený černými písmeny VB. Učeň a jeho komplic všeho nechali a vzali nohy na ramena. Prvně jmenovaného muži zákona dostihli, druhý ale hlídce zmizel v ostravských uličkách. Protože učedník byl už plnoletý, čekal ho soud a trest pro dospělého podle stanovené trestní sazby. Zda nakonec práskl druhého výtečníka, s nímž nepovedenou loupež uskutečnil, není známo.

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video se připravuje ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.