Poštmistr naletěl podvodníkovi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Poštmistr naletěl podvodníkovi

Četnictvo podvodníka nedopadlo.
Četnictvo podvodníka nedopadlo. (Wikipedia)

Ze slovenské Banské Bystrice dostal pražský deník Československá republika zprávu o podvodníkovi, vydávajícím se za ladiče pian. Ten navštívil pana poštmistra v obci Červená Skála, »ladil a ladil«, ale nenaladil. Za svůj »výkon« si však drze řekl o 1 400 korun a pak se ztratil beze stopy.

Deník zveřejnil svůj článek 2. července 1926 a nadepsal jej slovy »Ladič k neladnosti«. Muž se poštmistrovi představil jako Ján Mauer z Banské Bystrice, odborný ladič, a nabídl se mu, že naladí jeho rodinný klavír. Nástroj už to nějaký čas opravdu potřeboval. Bylo to ovšem všechno nechutné »šmé«. Žádný ladič pian jménem Ján Mauer v Banské Bystrici nepůsobil. Výsledek podvodníkovy činnosti v obývacím pokoji pana poštmistra ohodnotil deník takto: „Nejen že klavír nezladil, nýbrž přivedl ho do stavu, z něhož praví muzikanti div nesešíleli.“

Domnělý Ján Mauer ovšem bezostyšně inkasoval čtrnáct stovek a vypařil se. Jakou škodu pan poštmistr utrpěl? Opravdu velkou. Podle veřejně dostupných údajů stálo tehdy kilo chleba 2 koruny, kilo soli 2,20 Kč, kilo rýže 4,60 Kč, kilo cukru 5,10 Kč a kilogram slaniny 20 korun. „Když po tomto klavírním odborníku se pátralo, zmizel. Stížností na něho jest ovšem víc a také četnictvo po něm pátrá,“ uvedl deník závěrem.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.