Zabil milenku, dostal tři dny basy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Zabil milenku, dostal tři dny basy!

Kočí si odseděl jen tři dny, protože neměl řádné povolení držet zbraň.
Kočí si odseděl jen tři dny, protože neměl řádné povolení držet zbraň. (Ilustrační foto ara)

Trýznivou smrtí sešla z pozemského světa v roce 1932 dělnice Anna K. (†27). Vrah ji nejprve srazil k zemi údery lopaty. Pak ji střelil zblízka do hlavy. Nešťastnice na místě zemřela. Ze zločinu vraždy byl obžalován kočí František G. (25) z Blažimi na Lounsku, bývalý milenec oběti a také otec jejího děcka. Případ skončil až u Nejvyššího soudu ČSR. Nakonec padl šokující verdikt.

O kauze, která se vlekla několik měsíců, referoval deník Polední list 24. března 1933. František G. nejprve u Krajského soudu v Mostě vyfasoval jeden měsíc basy, a to pro »ohrožování partnerky na životě«. Když si kočí trest odseděl, vyhledal Annu K. a vyzval ji, ať se k němu vrátí. Dělnice však měla jejich problémového společného soužití dost a řekla kategoricky – ne! Toto své rozhodnutí, jak je popsáno výše, záhy zaplatila životem. Porota Krajského soudu v Mostě nechala za vraždu Anny K. poslat Františka G. na šibenici.

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video se připravuje ...

Odsouzencova obhajoba ovšem podala »zmateční stížnost« k Nejvyššímu soudu, který Krajskému soudu v Mostě nařídil nové přelíčení. „Také tentokrát byl G. uznán vinným z vraždy, a to všemi dvanácti hlasy porotců. Vzápětí však deset porotců odpovědělo kladně na otázku, zda kočí spáchal čin ve střídavém pominutí smyslů. Tím byl obžaloby z vraždy zproštěn,“ napsal Polední list. Ovšem pobytu ve vězení František G. nakonec přece jen neunikl. Dostal tři zamřížované – dny! Protože na zbraň, kterou zastřelil ubohou Annu K., neměl předepsané povolení, byl podle tehdejších československých zákonů odsouzen pro »přestupek zbrojního patentu«.

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video se připravuje ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.