Čtvero banditů uloupilo 16 Kč | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Čtvero banditů uloupilo 16 Kč

Lupiči si vydělali na tři vajíčka.
Lupiči si vydělali na tři vajíčka. (Ilustrační foto ara)

Ke krvavému loupežnému přepadení došlo v domě rolníka Michala D. dne 31. prosince 1937 u Trebišova na východě bývalého Československa. Jeden ze čtyř lupičů přitom velmi vážně zranil sekerou paní D.

O hrůzné události v dnešním Zemplínskem Hradišti, tehdy Hardišti (na Hradiště byl název obce změněn až v roce 1948 – pozn. red.) referoval deník Polední list 5. ledna 1938. Jak napsal, do domu vnikli tři gauneři s revolverem a sekyrou, zatímco čtvrtý hlídal před domem. Ničemové nařídili rolníku D., aby jim vydal všechny peníze, které měl. Zejména jim šlo o 12 tisíc korun, které rolník den předtím stržil prodejem dobytka. Jeho žena se pokusila z domu utéci a přivolat pomoc, jeden desperát ji však dohnal na dvoře a těžce ji poranil sekerou na hlavě.

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video se připravuje ...

„Když však následkem toho v domě vznikl zmatek, lupiči raději se dali na útěk, uloupivše jen 16 Kč z rolníkovy kapsy. Bezpečnostní úřady ještě v noci zahájily pátrání k dopadení pachatelů,“ psal Polední list. Těžce zraněná manželka Michala D. musela být dopravena do nemocnice v 55 kilometrů vzdálených Košicích. „Tam podle posudku lékařů žena zápasí se smrtí,“ zakončil deník. Za uloupených 16 korun si mohl každý ze čtyř ničemů koupit nanejvýš tak jeden litr mléka či tři vajíčka...

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video se připravuje ...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.