Odhalení uprchlého trestance | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Odhalení uprchlého trestance

Zloděj jezdil po celém Československu, lapili ho v Brně.
Zloděj jezdil po celém Československu, lapili ho v Brně. (Ilustrační foto ara)

K nočnímu vloupání do zaparkovaného osobního vozu přivolal v červenci 1970 pozorný občan Brna telefonem autohlídku bývalé Veřejné bezpečnosti. Muži zákona zakročili včas, těsně předtím, než stačil zloděj s cizím vozem zmizet. Na místě příslušníci VB zjistili, že chmaták má dámský doprovod. Slečna mu při vloupačce usilovně pomáhala.

Hlídka zakročila a pak přivolala vysílačkou posilu. Oba zadržené policisté odvezli na svou služebnu. A tam se začaly dít věci! O případu referoval deník Rudé právo 9. července zmíněného roku. Ukázalo se totiž, že v policejních poutech skončil celostátně hledaný trestanec (25), který v červnu téhož roku utekl z nápravně-výchovného ústavu, jak se v časech reálného socialismu oficiálně nazývaly věznice. Dáma po jeho boku byla jeho milenka, která moc dobře věděla, že její fešák je už téměř měsíc na útěku před spravedlností. Ochotně ho přitom doprovázela. Případu se ujal vyšetřovatel kriminální služby VB a její detektivové zjistili, že poberta ukradl v Bratislavě osobní vůz, se kterým ve společnosti zmíněné slečny odjel do čtyři sta kilometrů vzdálených Lovosic na Litoměřicku. Proč právě tam, to Rudé právo nevysvětlilo. Na severu Čech páreček ukradl další automobil, kterým se přesunul do jihomoravské metropole pod Špilberkem. Když už v nádrži nebyl benzin, kradený vůz ti dva odstavili a pokusili se šlohnout jiný. Zásluhou jednoho všímavého Brňana ovšem měli smůlu a skončili v želízkách. Trestance eskortovali příslušníci VB do basy. Jak jeho, tak i slečnu pak čekala prokurátorova obžaloba a následné soudní líčení.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.