Mladý pytlák zastřelil kamaráda | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Mladý pytlák zastřelil kamaráda

Mladík se nepostřelil sám.
Mladík se nepostřelil sám. (Foto: Ilustrační foto, ara)

Tragickou událost oznámil 1. listopadu 1967 na služebně bývalé Veřejné bezpečnosti v Senici na západním Slovensku Jozef O. (20) z obce Moravský Ján. Řekl, že jeho kamarád Peter P. (†17) se nešťastnou náhodou postřelil v lese ze vzduchovky a vykrvácel.

O neštěstí informoval deník Rudé právo 2. listopadu. Podle něj se Jozef O. a Peter P. vydali večer do lesa pytlačit se vzduchovými puškami, pokoutně předělanými na malorážky. „Když se v lese rozešli, po chvíli Jozef uslyšel výstřel a výkřik. Přiběhl na místo, odkud se zvuky ozvaly, a našel kamaráda zraněného. Mladík se zřejmě neopatrným zacházením s malorážkou střelil do prsou a prostřelil si srdeční cévu. Na místě zemřel,“ psal list.

Už druhého dne však bylo jasné, že vše se odehrálo jinak. Vyšetřovatel na základě zjištěných důkazů vyzval Jozefa O., ať přestane s výmysly a řekne pravdu. Mladík se pak přiznal. O tom psal denní tisk 3. listopadu: „Při vyšetřování smrti Petera P. vyšlo najevo, že se událost odehrála jinak, než vylíčil Jozef O. Z nelegálně držené zbraně kamaráda zasáhl právě on.“ Byl obviněn z trestných činů ublížení na zdraví s následkem smrti, nedovoleného ozbrojování a lesního pychu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.