Chtěl se prokopat zdí vězení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Chtěl se prokopat zdí vězení

Muž chtěl rozbít zeď vězení.
Muž chtěl rozbít zeď vězení. (Ilustrační foto ara.)

Z vazby krajského soudu ve městě O., zřejmě v Ostravě, uprchli v roce 1947 dva zločinci. Byli uvězněni pro sérii vloupání a čekali na soudní proces. Pak se jeden z nich pokusil prokopat na svobodu zdí.

Případ popsal v tehdejším měsíčníku Kriminalistika příslušník bývalého SNB J. Žáček z Frývaldova, dnes Jeseníku. V časopise dodržovali autoři přísnou anonymitu. Proto J. Žáček použil označení místa jen O., uprchlíky označil jen iniciálami G. a J. Ti hned den po útěku ukradli šatstvo a jídlo v sousední vsi. Bylo zřejmé, že následnou sérii vloupaček na severu Moravy měli na svědomí taky oni. Od bratra hledaného G. se muži zákona dozvěděli, že dotyčný je v osamělém domě. Tam ho pak čtyři příslušníci SNB zastihli a zabránili mu použít pistoli, k čemuž se chystal. Při zásahu se G. zuřivě bránil a jeden z pronásledovatelů ho postřelil do nohy. Lupič J. se skrýval v sousedství. Na policisty střílel a při přestřelce byl zraněn v kyčli. Zatčený G. doznal na tři sta vloupání ve třech okresech Moravy. Komplic J. zkusil železnou nohou od lůžka probourat zeď cely. Málem to dokázal, nebýt pozorného občana, jenž si všiml poškození vnější zdi věznice. Jak pak G. a J. dopadli u soudu, J. Žáček neuvedl.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.