Velezrada v obálkách | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Velezrada v obálkách

Urážka císařského majestátu za mocnářství byla zločinem.
Urážka císařského majestátu za mocnářství byla zločinem. (Ilustrační foto ara)

Františka K. (50), majitele koloniálu v Přibyslavi na Vysočině, udala 8. července 1881 četníkům místní prodavačka pečiva Anna Š. Viděla totiž, že dotyčnému na náměstí vypadla z kapsy obálka. Zvedla ji a psaní otevřela...

Zatímco František K. kráčel dál a nic nezpozoroval, Anna Š. našla v obálce růžový papír s velezrádným textem: „Ať zhynou císaři! S úctou jeden z nihilistů.“ Jakožto uvědomělá občanka c. a k. mocnářství zamířila prodavačka přímou cestou na četnickou stanici. Četníkům jako by Anna Š. spadla rovnou z nebes! Marně totiž pátrali po původci psaníček s protistátním textem, která po městě kolovala. Teď jim prodavačka poskytla »horkou stopu«! Strážci zákonů na Františka K. rázně uhodili a ten se přiznal. Spolu s ním se na rozesílání »zrádných« zásilek podíleli i Gustav L. (30) a Jan K. (17), syn majitele koloniálu. Všichni usedli na lavici obžalovaných a soud soudil přísně. Kolportování »zločinného« textu považoval za velezradu a urážku císaře Františka Josefa I. Poslal proto Františka K. do kriminálu na osm měsíců, přičemž mu přidal vždy půst měsíčně. Gustav L. dostal půl roku s šesti půsty, Jan K. – vzhledem k věku – vyslechl přísné pokárání a byl propuštěn na svobodu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.