Za machinace s lahvemi osm let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Za machinace s lahvemi osm let

Tresty za machinace s lahvemi byly přísné.
Tresty za machinace s lahvemi byly přísné. (Ilustrační foto ara)

Společnými machinacemi s transportními koši a lahvemi na pivo si čtyřiadvacítka řidičů, závozníků a prodavačů prodejen podniku Pramen z jižní Moravy na přelomu let 1963 a 1964 přišla celkem nejméně na 120 tisíc tehdejších korun. Když to prasklo, začala jihomoravská kriminálka bývalé Veřejné bezpečnosti vyšetřovat, zatýkat a dokumentovat.

Aby si čtenáři udělali lepší představu o napáchané škodě, uveďme, že národní podnik Mototechna prodával v roce 1964 novou standardní Škodu 1000 MB za 45 699 Kčs, de Luxe stejné značky přišlo na 48 900 Kčs. Kriminalisté a vyšetřovatelé VB na úseku hospodářské kriminality měli tenkrát opravdové žně. Všichni obvinění nakonec usedli na lavici obžalovaných před trestním senátem. Deník Rudé právo pak informoval 1. dubna 1964 o vynesených rozsudcích Okresního soudu v Brně nad celkem dvaceti čtyřmi odhalenými fiškusy – a rozhodně to nebyl žádný »apríl«. Ba právě naopak... Řidič A. S. to odskákal nejvíc. Dostal osm let natvrdo. Závozník J. Š. vyfasoval pět let basy, vedoucí prodejny Pramen J. H. čtyři zamřížované roky, prodavačka M. M. dva roky a vedoucí prodejny A. Ch. osmnáct měsíců – všichni nepodmíněně. Ostatní obžalovaní si vyslechli rozsudky vesměs s podmíněnými tresty odnětí svobody v rozmezí od šesti měsíců až dvou let. A to na zkušební dobu od tří do pěti roků. Padaly i peněžité tresty a také různá nápravná opatření. Soudní proces a vynesené verdikty vyvolaly podle dobového denního tisku v Brně i v řadě jiných míst Jihomoravského kraje »mimořádnou pozornost«.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.