Týranou zabila srdeční vada | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Týranou zabila srdeční vada

Žena zemřela ve své posteli. Její druh si myslel, že jen spí.
Žena zemřela ve své posteli. Její druh si myslel, že jen spí. (Ilustrační foto ara)

Ač byl dělník Antonín B. z Prahy vážně podezřelý, že 12. července 1906 zapříčinil násilnou smrt své družky Kateřiny Br. (†50), nakonec věc řešil pouze přestupkový soud. A ten žalovanému vyměřil jen několikadenní pobyt v šatlavě.

Kateřina Br. vydechla naposledy v noci, a to ve svém lůžku. Její druh, který spal vedle ní, ji po probuzení ráno párkrát uhodil do obličeje. Pak odešel z bytu. Netušil, že tou dobou byla jeho partnerka už šest hodin mrtvá. Případ vyšetřovala c. a k. pražská policie, která zjistila, že Antonín na Kateřinu léta žárlil, a proto ji kopal, mlátil a někdy i kousal. Osudného dne přišla večer domů notně pod parou, takže ji musel podnájemník Josef V. uložit do postele. Pak se dostavil Antonín. Protože opilá Kateřina neodpovídala na jeho uštěpačné řeči, pustil se do ní po svém zvyku. Když to zahlédl zdatnější Josef V., zapráskal Antonínovi nad hlavou bičem a přikázal mu, ať ženu nechá být. Jinak...

Antonín B. se tedy uklidnil a lehl si vedle mlčící Kateřiny. Když ráno vstal, uštědřil Kateřině B. pár facek a šel pryč. Nebožku objevila na lůžku pradlena Františka K. a policii vypověděla, že nešťastnici beztak ubil B. Vše ovšem objasnila pitva ostatků Antonínovy družky. Prokázala, že padesátnice zemřela na vrozenou srdeční vadu, ne na následky bití. Proto se případem nezabýval trestní, nýbrž přestupkový soud. A ten uložil Antonínu B. za jeho chování vůči družce aspoň symbolický kriminál.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.