Chmatákova osudná chyba | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Chmatákova osudná chyba

Pokus o krádež na Wilsonově nádraží v Praze mladíkovi nevyšel.
Pokus o krádež na Wilsonově nádraží v Praze mladíkovi nevyšel. (Ilustrační foto ara)

Nebetyčnou smůlu měl 28. června 1925 dělník bez zaměstnání Václav K., příslušný do obce Srbce u Poděbrad. Na Wilsonově nádraží v Praze vytrhl Marii K. z ruky kabelku. To ale neuniklo vartujícím »tajným« z kriminálky a dlouhoprstý Vašek skončil na policejní stanici.

A tam se detektivové nestačili divit! „Při prohlídce u něj byl nalezen svazek paklíčů a řada podezřelých předmětů – dámský bílý hřeben, uschovací lístek do šatny v Poděbradech, zrcátko, dámské kabelky,“ psal 2. července téhož roku deník České slovo. „Tu Václav K. po delším zapírání přiznal, že tyto věci pocházejí z krádeží,“ pokračoval list. Detektivové zahájili vyšetřování – a co nezjistili? V noci na 18. června se zlotřilec vloupal do lahůdkářství v pražské Libni, kde odcizil sedmdesát korun, oříškový dort, lahev likéru, uherský salám a jiné lahůdky. Vše v ceně 278 Kč. Za tři dny se chmaták vloupal do pekařství v Karlíně a odcizil 90 korun. Pro představu čtenářů – pánský oblek se tehdy dal pořídit za necelých 700 korun, dámský kostým za 570 korun. Pánská košile stála 25 Kč. Jak se dalo čekat, nenechavého Vaška předala policie zemskému trestnímu soudu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.