Vražednici soud osvobodil | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vražednici soud osvobodil

Jádrem sporu byla chalupa.
Jádrem sporu byla chalupa. (Ilustrační foto ara)

Vztahy mezi seniorkou Annou T. (†70) a její snachou Antonií T. (27) z obce Velká Buková u Křivoklátu měly k souladu a rodinné pohodě po čertech daleko. Naopak – ty dvě se nesnášely, až 9. července 1910 jednu z mnoha vzájemných hádek stará paní nepřežila.

Antonie matku svého muže, jenž pracoval jako zedník, nenáviděla. Tchyně totiž odmítala přepsat dům, v němž žili, na syna a jeho ženu. Anna zase hledala na snaše trvale hnidy, takže často vznikaly spory včetně fyzických potyček. A v těch měla mladší z žen jasnou převahu. Občas tekla krev. Osudného dne vytírala Antonie podlahu, což se tchyni bůhvíproč nelíbilo. A zase svár... Podle obžaloby »rozčílená snacha vtlačila tchyni do její jizby, povalila ji a kleknuvše jí na prsa, držela jí hadr vší silou před ústy a nosem tak dlouho, až nešťastnici zadusila…« Lékař konstatoval násilnou smrt a Antonie skončila před soudem. Předtím však krátce seděla ve vazbě její matka, která chtěla vzít dceřin zločin na sebe. To si ale rozmyslela a Antonie usedla 1. října 1910 na lavici obžalovaných. Od soudu ale odešla, zbavena obžaloby. Proč? Porota se totiž neshodla. Šest porotců vyřklo verdikt »vinna«, šest ale překvapivě zvedlo ruku pro výrok »bez viny«. A tak musel soudce zrušit obžalobu a Antonii T. pustit na svobodu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.