Věrná až za hrob | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Věrná až za hrob

Žena chtěla spočinout vedle svého milovaného manžela.
Žena chtěla spočinout vedle svého milovaného manžela.  (ilustrační foto ara)

Poté, co v lednu 1934 zemřel v nemocnici v Jihlavě nevyléčitelně nemocný železničář Karel Z. (†43), vzala si jeho žena Anna Z. (†40) sama dobrovolně vlastní život. Bez svého muže prostě nechtěla žít.

O velmi smutném případu přinesl zprávu deník Večer 22. ledna uvedeného roku. Byl to příběh manželské lásky jdoucí doslova až za hrob... Podle informací deníku pracoval Karel Z. jako vlakvedoucí Československých státních drah v Jihlavě. V říjnu předchozího roku ho postihl záchvat mrtvice, který jeho organismus plně paralyzoval.

Podle lékařů v jihlavské nemocnici, kde byl železničář hospitalizován, nedávali pacientově ženě prakticky žádnou naději na zlepšení manželova zdravotního stavu. Po třech měsících marné léčby – pouhého udržování těla při životě – Karel Z. odešel 20. ledna na věčnost. Dva dny poté vložila zoufalá vdova Anna ve svém bytě hlavu do smrtící oprátky a oběsila se. „Učinila tak, když viděla, že muži není pomoc, a nemohouc se dívati na jeho utrpení. Pohřeb manželů bude společný. Z. zanechali po sobě odrostlé a zaopatřené děti,“ uzavřel deník Večer.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.