Bezbožník oloupil faráře | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Bezbožník oloupil faráře

K útoku došlo v kostele Povýšení sv. Kříže ve Staré Vsi.
K útoku došlo v kostele Povýšení sv. Kříže ve Staré Vsi. (Ilustrační foto ara)

Bezbožný chmaták přepadl v dubnu 1970 římskokatolického faráře a oloupil ho o 1200 tehdejších korun. Navíc ještě bezbranného kněze nožem krvavě zranil na ruce. K loupeži došlo v obci Stará Ves u Rýmařova na Bruntálsku.

O odsouzeníhodném případu, který pobouřil jak věřící, tak i ostatní obyvatele vesnice, informoval deník Rudé právo 30. listopadu uvedeného roku. Pro lepší představu čtenářů o nemalé škodě, kterou duchovní utrpěl, uveďme, že kilogram rýže stál v té době pětikorunu. Kilogram kostkového cukru osm a kilo rýže I. jakosti čtyřicet korun. Darebný poberta se ovšem z lupu těšil skutečně jen pár minut.

Nestačil dojít víc než několik stovek metrů. Záhy už seděl ve služebním voze tehdejší Veřejné bezpečnosti s pouty na rukou a čekalo ho trestní řízení včetně soudu. „Jedná se o individuum vyhýbající se práci,“ podotklo Rudé právo závěrem. Farní kostel ve Staré Vsi, u nějž k loupeži došlo, je zasvěcen Povýšení sv. Kříže a v obci stojí od roku 1777.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.