Ukradl perský koberec | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Ukradl perský koberec

Vzácný koberec se zloděj pokusil prodat.
Vzácný koberec se zloděj pokusil prodat. (Foto: Ilustrační foto, ara)

Patnáct tisíc korun požadoval v lednu 1939 podezřele vyhlížející muž, který v Praze nabízel ke koupi pravý perský koberec. Detektivové policie si na neznámého »prodejce« posvítili a zjistili, že do jejich rukou padl jim už moc dobře známý poberta Antonín J.

Patnáct tisíc byly velké peníze. V roce 1939 činila průměrná hodinová mzda od 2,35 do 5 korun. Na stokorunu bylo třeba pracovat přibližně 27 hodin. Jak uvedl deník Polední list, o tom, že J. vzácný »peršan« ukradl, muži zákona nepochybovali. Otázka ovšem zněla – kde a komu? Téhož dne, kdy byl J. zatčen, přišel na pražskou policejní direkci anonymní dopis. Pisatel v něm psal, že na Zbraslavi někdo vyloupil vilu. Rázem bylo leccos jasné, když si detektivové ověřili, že »peršan« zmizel právě tam! Nakonec J. kápl božskou – vilu vybílil on... V base na Zbraslavi si odpykával trest za krádeže a skrze mříže měl rozhled do okolí. „Viděl vily, majetek zámožných občanů, a tak přišel na nápad, kam půjde krást, až bude propuštěn. U Antonína J. byly zabaveny i různé skvosty, které pocházely z krádeže ve vile v Modřanech, kde škoda činila19 tisíc korun,“ napsal Polední list.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.