Tyrana bodla nožem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Tyrana bodla nožem

Na manžela vzala nůž.
Na manžela vzala nůž. (Ilustrační foto ara)

Svého manžela zabila v listopadu 1930 jistá Katarína J. z pohraničního městečka Šahy na jižním Slovensku. Bodla ho dlouhým kuchyňským nožem a muž zemřel na krvácení do břicha. Krajský soud v Nitře řešil v únoru následujícího roku obžalobu ženy z vraždy.

K činu se Katarína J. doznala. Podle obžaloby vyčkala, až muž usne ve stáji. Pak se »připlížila s nožem v ruce a jeho ostří mu promyšleně vší silou vrazila do břicha«. Spící napadený neměl šanci se bránit. Katarína J. slova obžaloby potvrdila, ovšem v emotivním vystoupení a v slzách požádala soud o shovívavost a pochopení. Podle Nedělního Večerního listu z 8. února 1931 obžalovaná žena před soudem řekla: „Muž mě často a velice silně bil a trýznil. Život s ním byl prostě nesnesitelný a já jsem si už nevěděla jiné rady, než se ho zbavit.“ O vině Kataríny J. tedy nebylo pochyb. Soud se ovšem musel vypořádat s otázkou, zda se pachatelka skutečně dopustila vraždy. Nakonec se trestní senát shodl na tom, že v uvedeném případě o vraždu nešlo. Obžalované Slovence pak uložil mírnější trest – odsoudil ji na deset let pobytu v káznici, přičemž její skutek kvalifikoval jako »zabití«.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.