Kartářka podvedla rolnici | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Kartářka podvedla rolnici

Kartářka věštila výhru, ale realita byla jiná.
Kartářka věštila výhru, ale realita byla jiná. (Ilustrační foto ara)

Ve Slezsku vyhlášená kartářka Julie Č. z Velké Polomi na Ostravsku byla v lednu 1934 zatčena četnictvem pro podvod. Toho se dopustila na rolnici Marii S., které falešně věštila a za to od ní vylákala částku 1230 Kč.

To byly pro lidi na venkově věru velké peníze. Pro lepší představu – tak třeba kuře stálo v roce 1934 od šesti do deseti korun, kohout od deseti do čtrnácti korun, krůta od pětatřiceti do čtyřiceti korun a sele od sta do sto třiceti korun. Co se vlastně ve Velké Polomi odehrálo? O tom psal deník Večer 27. ledna uvedeného roku. Marie S. se soudila se svým sousedem. Předmět jejich sporu ovšem deník neupřesnil. Jisté je, že kartářka Julie Č. se o při dozvěděla a vyrazila k Marii S. s lákavou nabídkou – vyloží jí karty a ty spolehlivě prozradí, zda proces vyhraje, nebo prohraje. Jak se dalo čekat – karty opakovaně věštily jasnou výhru rolnice. Ta s nadšením vyplatila podvodnici zmíněnou sumu. Soudu ale byla kartářčina věštba šumafuk – rozhodl v neprospěch Marie S. Tu nepříznivý verdikt rozlítil natolik, že rovnou z jednací síně vyrazila na místní četnickou stanici a tam Julii Č. udala.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.