Čarodějnici uškrtil řemenem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Čarodějnici uškrtil řemenem

Žena tvrdila, že má magické schopnosti.
Žena tvrdila, že má magické schopnosti.  (ilustrační foto ara)

Vraždu ženy, kterou v lednu 1934 v obci Dolné Sľažany uškrtil rolník Štefan D. koženým řemenem, vyšetřovali četníci ze stanice ve Zlatých Moravcích v bývalém Československu. Obětí byla podle dobového tisku »cikánka, která čarováním a mastičkářstvím obírala obyvatelstvo o peníze«.

Deník Večer dne 20. ledna uvedeného roku kauzu podrobně popsal. Mimo jiné uvedl: „Cikánka byla u rolníka D. trvalou návštěvnicí. Ten v poslední době přišel na to, že jest vydírán, a vykázal ji z domu. Náhoda tomu chtěla, že mu najednou uhynulo dvanáct ovcí. Toho využila čarodějnice a oznámila mu, že pohromu na něj seslala ona. Žádala padesát korun, aby odvrátila hněv zlého ducha.“ Nato se hospodář s manželkou a dcerou odebrali do kostela, kde »se modlili, aby je Bůh čarodějnice zbavil«. Když si pak nazítří ženština pro peníze opravdu přišla, všichni tři se na ni vrhli. Nejprve ji podle deníku Večer »bili hlava nehlava« a pak ji Štefan D. uškrtil. Vražedný čin ho nijak nerozhodil, protože, jak psal list, »odešel štípat dříví«. Jeho žena a dcera se pak s pláčem rozběhly do pět kilometrů vzdálených Zlatých Moravců, aby věc oznámily četníkům. Ti pachatele vraždy zatkli. Jak dopadl u soudu, není známo.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.