Vyloupil národní podnik Bižuterie | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Vyloupil národní podnik Bižuterie

Chmaták ukradl bižuterii v ceně více než sto tisíc československých korun.
Chmaták ukradl bižuterii v ceně více než sto tisíc československých korun. (Ilustrační foto ara)

Nepříjemné překvapení zažili v lednu 1977 zaměstnanci bývalého národního podniku Bižuterie v Jablonci nad Nisou. V jeho prostorách řádil neznámý dlouhoprsťák a nad jeho odnesenou kořistí se chtělo pracovníkům podniku skoro plakat.

Chmaták zmizel a s ním se ztratily i stříbrné prsteny, přívěsky, náhrdelníky, náušnice a další šperky. Vyšetřovatel kriminální služby bývalé Veřejné bezpečnosti z Jablonce nad Nisou nechal vyčíslit celkovou hodnotu ukradených šperků. Dospěl ke konečné cifře 142 080 tehdejších československých korun. Pro lepší představu čtenářů – za tuto sumu by se tehdy daly koupit třeba dva luxusnější osobní vozy značky Lada 1500. Severočeští kriminalisté ovšem věděli, v jakých vodách podsvětí zalovit, kam zajít a kde a u koho se poptat. Jak oznámil deník Rudé právo 28. ledna 1977, v policejních tenatech nakonec uvízl několikrát trestně stíhaný recidivista (27). Zda u něj detektivové lup, nebo aspoň jeho část, našli, dnes už nevíme. Stejně tak není známo, na jak dlouho pobertu poslal soud do chládku. Za mřížemi ale skončil dozajista.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.