Kartářka podvedla rolnici | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Kartářka podvedla rolnici

Kartářka věštila výhru, ale realita byla jiná.
Kartářka věštila výhru, ale realita byla jiná. (Ilustrační foto ara)

Ve Slezsku vyhlášená kartářka Julie Č. z Velké Polomi na Ostravsku byla v lednu 1934 zatčena četnictvem pro podvod. Toho se dopustila na rolnici Marii S., které falešně věštila a za to od ní vylákala částku 1230 Kč.

To byly pro lidi na venkově věru velké peníze. Pro lepší představu – tak třeba kuře stálo v roce 1934 od šesti do deseti korun, kohout od deseti do čtrnácti korun, krůta od pětatřiceti do čtyřiceti korun a sele od sta do sto třiceti korun. Co se vlastně ve Velké Polomi odehrálo? O tom psal deník Večer 27. ledna uvedeného roku. Marie S. se soudila se svým sousedem. Předmět jejich sporu ovšem deník neupřesnil. Jisté je, že kartářka Julie Č. se o při dozvěděla a vyrazila k Marii S. s lákavou nabídkou – vyloží jí karty a ty spolehlivě prozradí, zda proces vyhraje, nebo prohraje. Jak se dalo čekat – karty opakovaně věštily jasnou výhru rolnice. Ta s nadšením vyplatila podvodnici zmíněnou sumu. Soudu ale byla kartářčina věštba šumafuk – rozhodl v neprospěch Marie S. Tu nepříznivý verdikt rozlítil natolik, že rovnou z jednací síně vyrazila na místní četnickou stanici a tam Julii Č. udala.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.