Zbrojnici zapálili sami požárníci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Zbrojnici zapálili sami požárníci

Svítit si svíčkou u nabírání benzinu se ukázalo jako špatný nápad.
Svítit si svíčkou u nabírání benzinu se ukázalo jako špatný nápad. (Ilustrační foto ara)

To byla ostuda! Požár, který vypukl v říjnu 1969 v obci Stročín na východě Slovenska, vyvolal mezi šokovanými vesničany při vší té hrůze i pobavené úsměvy. Nebylo divu – plameny totiž téměř zničily místní zbrojnici stročínského útvaru dobrovolných požárníků.

Vyšetřovatelé kriminální služby tehdejší Veřejné bezpečnosti z okresního města Svidníku, kteří se příčinami a následky řádění ničivého živlu zabývali, stanovili škodu ve výši osmdesáti tisíc tehdejších korun. Byly to tehdy hodně slušné peníze... Pro lepší představu – italský osobní vůz značky Fiat 850 se v tom roce dal, byť s jistými obtížemi, pořídit za dvacet osm tisíc Kčs.

O výsledku vyšetřování kriminalistů informoval deník Rudé právo 24. října 1969. A byl to pozoruhodný závěr, ze kterého neměli místní hasiči pražádnou radost. Mimo jiné totiž list napsal: „Požár způsobili samotní členové požární jednoty. Nabírali si ze sudu benzin do svého motocyklu a svítili si přitom svíčkou. Od jejího plamene se vznítily benzinové výpary, vzápětí veškerý benzin a potom celá zbrojnice.“ Jednoduše řečeno – muži, kteří měli občany a jejich vesnici chránit před ničivými plameny, si tak nadlouho »oblékli z ostudy kabát«...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.