K potulce svedl patnáctiletou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

K potulce svedl patnáctiletou

Dívka se dala zlákat líčením bezstarostného života.
Dívka se dala zlákat líčením bezstarostného života. (Ilustrační foto ara)

Do soudní vazby v Mirovicích na Písecku předali počátkem července 1935 tuláka Josefa M. (42) četníci ze čtrnáct kilometrů vzdálených Mirotic. Tam ho téhož dne zatkli. Muž byl obviněn z únosu, přestupku proti zákonu o potírání pohlavních nemocí, potulky a žebroty.

Kauzou se zabýval deník Polední list 2. července 1935. Uvedl, že ženatý tulák, pocházející z obce Nesuchyně na Rakovnicku, podle zjištění mirotických četníků unesl 25. května téhož roku mladou dívku (15). Tu potkal nedaleko Rakovníka. Slíbil jí bezstarostný život a přemluvil ji k »potulce světem«. Za nos ji vodil tvrzením, že je muteprve třiceta je svobodný. Vydržoval si ji z vyžebraných peněz. Ve vesnicích, kterými spolu procházeli, Josef žebral, předstíral, že je chromý invalida, případně slepec. Četníci vyslechli i mladou slečnu, která po boku Josefa M. toulala po jižních Čechách. Ta vypověděla, že se dala zlákat jeho líčením bezstarostného života. Tulákovi věřila, že je mu třicet let a není ženatý. Únosce tedy skončil za mřížemi vazební cely a pak stanul před soudem. Dívku, k jejíž totožnosti deník neuvedl nic bližšího, četníci vrátili její rodině na Rakovnicko.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.