Skladatel postřelil čalouníka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Skladatel postřelil čalouníka

Skladatel měl strach z přepadení a koupil si revolver.
Skladatel měl strach z přepadení a koupil si revolver. (Ilustrační foto ara)

S osvobuzujícím rozsudekodešel v létě 1898 od Zemského soudu v Praze Karel W., hudební skladatel. Toho nalézací soud poslal na čtrnáct dnů do basy. „Překročil sice meze nutné obrany, ale jen následkem okamžitého poděšení,“ odůvodnil svůj verdikt odvolací soud.

Oč v kauze šlo? Skladatel Karel W. se 11. června 1898 večer srazil na neosvětleném místě pražské Letné s čalouníkem Josefem D. Oběma se shodou okolností na témže místě už přihodily různé nepříjemnosti. Pan W. si koupil revolver, protože právě na Letné ho před týdnem kdosi přepadl. Paradoxně se pánové W. a D. vzájemně obávali, že ten druhý hodlá loupit. Pustili se proto do křížku a skladatel vytasil zbraň. Čalouník utekl a z hostince, kde před hodinou hrál kuželky, si přivedl posilu. Shluk mužů s holemi, tyčemi a deštníky v rukou obklopil Karla W. a hrozil mu lynčem. Vyděšený skladatel pětkrát vypálil z revolveru a zranil přitom svého oponenta Josefa D. i továrníka Bohumila V. z Libně. Soud mu pak napařil dva týdny v base a taky povinnost uhradit výlohy na továrníkovu léčbu. A to pro »překročení mezí nutné obrany«. Zemský soud ale rozsudek zrušil a skladatel se mohl jako volný muž vrátit ke svým notám...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.