Učeň se zastřelil šéfovým revolverem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Učeň se zastřelil šéfovým revolverem

Mladík si vzal zbraň a spáchal sebevraždu.
Mladík si vzal zbraň a spáchal sebevraždu. (Ilustrační foto ara.)

Truhlářský učeň Bedřich K. (†21) z Nových Benátek u Mladé Boleslavi se v lednu 1925 zastřelil až v Liberci z revolveru. Zbraň patřila jeho mistrovi Josefu L. a učedník ji panu šéfovi jednoduše ukradl. A nejenom ji...

Truhlářský mistr Josef L., který měl zavedenou truhlářskou živnost v Horním Krnsku na Mladoboleslavsku, poslal 8. ledna 1925 svého učně Bedřicha K. do města na nákup materiálu. Podle zprávy deníku České slovo z 21. ledna 1925 ho vybavil částkou 200 korun. Na takovou sumu musel tehdy nižší kancelářský úředník pracovat zhruba devadesát hodin. Vyšší úředník si ji mohl vydělat asi za dvacet šest hodin poctivé práce. Teprve poté, co Bedřich z dílny odešel, mistr zjistil, že mu ze stolku zmizel jeho revolver s náboji. Ve skříni mu pak chyběl zimník a další ošacení. Nebylo pochyb – vše si odnesl učeň bez mistrova vědomí a svolení. Týden nebylo o Bedřichu K. ani vidu ani slechu. Až pak dostal truhlář L. neradostnou zprávu z libereckého policejního ředitelství. Jeho učedník se ve městě pod Ještědem zastřelil šéfovým revolverem. „Bedřich K. zoufal si pravděpodobně pro zdlouhavou chorobu,“ spekuloval zmíněný deník.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.