Za »soukromé podnikání« devět let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Za »soukromé podnikání« devět let

Bývalá ubytovna Strojař v Přerově.
Bývalá ubytovna Strojař v Přerově. (ilustrační foto ara)

Hrál si na hoteliéra a skončil v klepetech. Od července 1969 do konce ledna 1972 si Jaroslav P., vedoucí ubytovny Strojař bývalého národního podniku Přerovské strojírny, přišel na 158 149 tehdejších korun.

Pro lepší představu – přičinlivý pan vedoucí by si za peníze, které skončily v jeho kapse, mohl koupit například tři tenkrát oblíbené osobní vozy Škoda 110. A jak je získal? Jednoduše, ubytovával hosty načerno.

Krajský soud v Ostravě obžalovaného Jaroslava P. odsoudil za trestný čin rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví. A tresty bývaly skutečně extrémně přísné. Jaroslav P. dostal devět let nepodmíněně. Soud také vydal rozhodnutí, že po odpykání trestu nesmí dotyčný po dobu pěti let vykonávat funkci vedoucího v jakékoli socialistické organizaci. Způsobenou škodu musel podle soudního verdiktu nahradit.

Nepoctivec se proti ostravskému rozsudku odvolal k Nejvyššímu soudu ČSSR v Praze. Ten ovšem na postupu soudu první instance nenašel žádnou vadu a jeho verdikt potvrdil v plném rozsahu. Jaroslav P. tak musel bez otálení nastoupit do kriminálu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.