Podváděl rolníky a pořídil si dvě ženy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Podváděl rolníky a pořídil si dvě ženy

﷯Podvodník skončil ve vězení na pouhých dvacet měsíců.
﷯Podvodník skončil ve vězení na pouhých dvacet měsíců. (Foto: Ilustrační foto, ara)

Za řadu podvodů spáchaných na bývalé Podkarpatské Rusi vůči důvěřivým spoluobčanům soudil počátkem listopadu 1937 krajský soud v Užhorodě jistého Josefa R. Nakonec ho poslal do kriminálu na dvacet měsíců.

 Obžalovaný si rok předtím v Užhorodě zřídil obchodní kancelář, kterou pojmenoval Orga Service. Jejím posláním mělo být řízení zemědělských vyrovnání, zastupování zájemců v řízení o nabytí československého občanství, zprostředkování pracovních míst a tak dále. Josef R. touto cestou uskutečnil vůči důvěřivcům řadu podrazů, přičemž je ošidil o několikatisícové částky. Když mu začala hořet půda pod nohama, přesídlil do Prahy, kde si otevřel firmu pod názvem Účetní kontrolní kancelář. I v hlavním městě podvedl několik klientů, aby po určitém čase uprchl do Moravské Ostravy. Tam ho policie konečně zatkla a prokuratura ho obžalovala u užhorodského soudu. V osobě Josefa R. dostala justice do rukou podvodníka velkého kalibru. Záhy vyšlo najevo, že v Rakousku byl už před časem odsouzen pro podvody, vyzvědačství, a dokonce pro bigamii, protože si pořídil dvě manželky. Trest, který mu uložil soud v Užhorodě, se ve světle těchto faktů zdál být až milosrdným.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.