Hlídač prostřelil zloději šourek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Hlídač prostřelil zloději šourek

Kvůli bramborám skončil mladík těžce zraněný.
Kvůli bramborám skončil mladík těžce zraněný. (ilustrační foto ara)

Prostřelený šourek a zasažené stehno, to byla zranění, která 3. listopadu 1937 utrpěl v obci Ďáblice u Prahy Josef K. (17). Šlo o následky střetu mladíka, který na místním poli kradl brambory, a přísežného polního hajného Josefa C.

Hajný zloděje přistihl přímo při krádeži a chtěl ho předvést na obecní úřad. Poberta se ale nedal a s hajným se začal prát. Polední list 3. listopadu 1937 psal: „Mladík se vzepřel a mezi oběma došlo k potyčce. Při ní vytáhl hajný, cítě se ohrožen, služební revolver, domnívaje se, že mladík se zbraně zalekne a půjde s ním na obecní úřad. Uchopil pak jednou rukou mladíka za rameno. Ten se vzpouzel a při nastalé tahanici vyšel pojednou výstřel, kterým byl mladík zasažen.“

K. skončil v nemocnici na Bulovce, kde lékaři konstatovali, že jeho zranění jsou »vážného rázu«. Tvrdil, že mu hajný vyhrožoval zastřelením, což strážce polí odmítal. „Na místo přijela pražská četnická pátračka a četnictvo z Ďáblic. Zjišťují, jak k osudnému výstřelu došlo,“ zakončil Polední list. Ďáblice leží na severu Prahy a byly dlouho samostatnou obcí. Až v roce 1968 se staly součástí hlavního města.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.