Na Šumpersku řádil gang Poláků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Na Šumpersku řádil gang Poláků

Mladí zloději sebrali i vůz značky GAZ.
Mladí zloději sebrali i vůz značky GAZ. (Ilustrační foto ara)

Vloupání do prodejny potravin spotřebního družstva Jednota v obci Bušín řešili v březnu 1979 příslušníci Veřejné bezpečnosti ze Šumperka. Kromě toho Lesnímu závodu Šumperk zmizel služební terénní automobil značky GAZ.

V obchodě způsobili neznámí pachatelé nemalou škodu 600 korun. Pro lepší představu – kilogram chleba tehdy stál 2,60 Kčs, másla 40 Kčs, zadního hovězího 29 Kčs, litr mléka 1,90 Kčs... Kriminalisté Veřejné bezpečnosti zahájili pátrání a brzy se ukázalo, že oba případy měli na svědomí titíž zlotřilci. Šlo dokonce o celý gang, navíc ze sousedního Polska. Pětice mladíků (17 až 20) spolu s jednou slečnou (15) tajně přešla přes polsko- -československou hranici a údajně měla namířeno přes celou Moravu až do Rakouska. S kořistí z Bušína dorazili mladí Poláci ukradeným automobilem až na Havlíčkobrodsko. Od hranice tak stačili urazit přes dvě stovky kilometrů. Až tam je pak vypátrali a zadrželi detektivové Veřejné bezpečnosti. Jak byli mladí nenechaví cizinci potrestáni, není známo. Byli totiž předáni zpět do rodné země, do rukou tamější milice, jak se tehdy v Polsku nazývala policie.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.