Svítiplyn udusil tři seniory | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Svítiplyn udusil tři seniory

Svítiplyn způsobil v bývalém Československu řadu tragédií.
Svítiplyn způsobil v bývalém Československu řadu tragédií. (ilustrační foto ara)

Tři lidské oběti, dva muže (†78 a †66) a jednu ženu (†60), si vyžádal v říjnu 1969 únik svítiplynu v Brně-Komárově. Kromě toho se přiotrávilo sedm dalších osob, z toho dvě malé děti. Ty naštěstí přežily. 

O neštěstí informoval deník Rudé právo 26. října 1969. Napsal: „Únik svítiplynu byl zjištěn kolem šesté hodiny ve čtyřech domech. V prvním byli nalezeni mrtví ve svých bytech senior a jeho družka a dále jeden starší muž. V ostatních domech bylo přiotráveno sedm lidí, z toho dva chlapci (3 a 1). Všichni byli převezeni do nemocnice, kde byli ponecháni v ošetřování. Jejich stav je podle vyjádření lékařů dobrý.“

Případem se zabývali brněnští kriminalisté bývalé Veřejné bezpečnosti spolu se specialisty plynárenského podniku. Co zjistili? Opět Rudé právo: „U jednoho domu se v důsledku zkratu na zemním elektrickém kabelu propálila kovová přípojka svítiplynu, který takto vzniklým otvorem unikal.“ Zda byla událost vyhodnocena jako nešťastná náhoda, nebo zda byl někdo obviněn a trestně stíhán pro nedbalost, není známo.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.