Vraha vyčenichal služební pes | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vraha vyčenichal služební pes

Detektivním pomohl služební pes.
Detektivním pomohl služební pes. (ilustrační foto ara)

Po dlouhém pátrání našli v srpnu 1927 četníci mrtvolu Anny V. (†20) z obce Horný Dúrad, dnes Horný Ďur, poblíž slovenského města Nitry v bývalém Československu. Dívčiny ostatky ležely pod silnou vrstvou hlíny na pusté pastvině. Lékařské ohledání ukázalo, že nešťastnici kdosi zardousil.

O smutné události psal deník Večerní list 29. srpna 1927. Vylíčil, jak četníci dopadli vraha Anny V. Zasloužil se o to jejich služební německý ovčák Arab. „Pes na místě nálezu dívčiných ostatků vše očichal a za silného štěkotu se vrhl do davu přihlížejících zevlounů. Skočil na záda místnímu mladíkovi Jozefovi B. (21),“ popsali dramatickou situaci doboví novináři. Četníci mládence okamžitě zatkli, ale Jozef jakoukoli vinu na smrti Anny popíral. Měl však smůlu.

Rodiče zamordovaného děvčete shodně vypověděli, že Jozef B. jejich dceři nadbíhal a neúspěšně se pokoušel získat její přízeň. Protože ho odmítala, často jí ze žárlivosti vyhrožoval zabitím. Jozef B. však před soudem a následně na šibenici, jak se v obci a okolí všeobecně očekávalo, neskončil. „Dozorci ho nalezli ve vyšetřovací cele oběšeného na skobě. Odsoudil se sám,“ informoval Večerní list.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.