Kriminálka lapila trio nádražních zlodějů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Kriminálka lapila trio nádražních zlodějů

Zloději řádili na nádražích.
Zloději řádili na nádražích. (Ilustrační foto ara)

Úspěšným zásahem proti zločinu se mohla v srpnu 1927 pochlubit kriminální policie v Moravské Ostravě. Jejím detektivům se totiž podařilo dopadnout a zatknout trojici dlouho hledaných nádražních zlodějů. 

Pobertové Gejza M. ze slovenských Madunic, Karel Š. z Orlové a Ferdinand L. z Mariánských Hor ještě těsně před svým zadržením řádili na třech železničních stanicích. A to právě v Moravské Ostravě, v Přívozu a také v Bohumíně. Měli svůj styl. O rafinovaném způsobu, jakým ti tři okrádali pasažéry, referoval deník Večerní list 10. srpna 1927 takto: „Gejza M. vyhledával na nádražích zámožně vyhlížející cestující, dával se s nimi do hovoru, aby odpoutal jejich pozornost. Jimi odložená zavazadla mezitím jeho společníci Karel Š. a Ferdinand L. nenápadně odnesli pryč. V poslední době se jim podařilo provésti několik podobně probíhajících krádeží.“
Trio dlouhoprsťáků putovalo za mříže policejní cely, pak před soud a nakonec – zcela po zásluze – do kriminálu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.