Za střelbu na dívku dostal pokutu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Za střelbu na dívku dostal pokutu

Milenci naplánovali společnou sebevraždu.
Milenci naplánovali společnou sebevraždu. (Ilustrační foto ara.)

Milenci Josef H. (21) a Anna Z. (20) z Prahy se rozhodli společně zemřít, neboť Annina matka jejich lásce nepřála a jakékoli styky těch dvou přísně zakázala. Josef tedy koupil revolver, ale nedokázal zastřelit ani milenku, ani sebe. Skončil před soudem, žalován pro vraždu.

Milostný příběh začal v dubnu 1906, kdy se klempíř Josef s Annou seznámili. Ale její matka se stavěla důrazně proti. Když milenci pochopili, že nedostanou souhlas se sňatkem, shodli se na společném odchodu na věčnost. Dne 19. listopadu 1906 navštívili obchod se zbraněmi, kde Josef koupil »šestihlavňový revolver za 9 korun a patrony za 90 haléřů«. V hostinci U Libuše pak měl klempíř nejprve zastřelit dívku, poté sám sebe. Stalo se něco neuvěřitelného. Josef zblízka vypálil na Annu dvě rány, přesto ji nezabil. Pak vystřelil třikrát sám na sebe, ale vůbec si neublížil. Pokojská, vyděšená střelbou, přivolala policisty. Anně v nemocnici lékaři z hlavy vyňali střelu. Zázrakem zůstala bez následků. V lednu 1907 stanul Josef H. před soudem. Když však Anna prohlásila, že milého ke střelbě sama nabádala, porota ho osvobodila. Trestu ale přece neušel. Dostal pokutu 10 korun „za přestupek proti zbrojnímu patentu“.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.