V synagoze načerno pálili líh | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

V synagoze načerno pálili líh

Palírnu si muži zřídili přímo v synagoze.
Palírnu si muži zřídili přímo v synagoze. (Ilustrační foto ara)

Tajnou palírnu lihu si v roce 1933 zřídili Nathan R., předseda židovské náboženské obce v Kljačanově u Mukačeva, a dva její členové. A to dokonce v ženském oddělení synagogy. Všichni skončili před krajským soudem v Užhorodu.

Událost z bývalé Podkarpatské Rusi, v té době součásti Československé republiky, obsáhle popsal pražský deník Polední list 12. července 1933. Informoval: „Orgány důchodkové kontroly našly lihopalnu při činnosti a zabavily v ní osm hektolitrů lihu. Vzápětí byli Nathan R. a další dva komplicové zatčeni a obžalováni u krajského soudu v Užhorodu.“ Trestní senát, kterému předsedal dr. Schaure, pak pečlivě zvážil vinu pachatelů a dospěl k závěru, že uložení vysoké finanční pokuty bude pro trojici nepoctivců tím správným, zvlášť citelným trestem. „Všem odsouzeným v případě nezaplacení uložených pokut hrozí několikaměsíční vězení,“ poznamenal Polední list. Zda Nathan R. a jeho dva souvěrci pokuty opravdu zaplatili, nebo zda nakonec putovali do kriminálu, není známo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.