Autobusák zapálil dispečink | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Autobusák zapálil dispečink

Podpalovat v kamnech pomocí benzinu, nebyl ten nejlepší nápad.
Podpalovat v kamnech pomocí benzinu, nebyl ten nejlepší nápad. (ilustrační foto ara)

Dispečink dopravního podniku ČSAD v Novém Jičíně na severu Moravy shořel v březnu 1956. Požár založil autobusák Josef Š. z Nového Jičína, jehož nenapadlo nic lepšího, než rozdělávat oheň pomocí benzinu. 

O případu informoval deník Nová svoboda 22. března 1956. Mimo jiné napsal: „Vyšetřování ukázalo, že požár zavinil řidič podniku Josef Š. Chtěl, aby v kamnech lépe hořelo. Proto vzal litrovou lahev s benzinovou směsí, polil s ní papír a vhodil ho do kamen. Vyšlehly velké plameny, kterých se Josef Š. lekl. Upustil lahev s hořlavinou a požár se rychle začal šířit po celé budově.

Místní požární sbory nemohly kompletnímu zničení baráku zabránit.“ Oheň zničil celou stavbu. Shořely v něm, jak zmínil dobový tisk, také firemní kalkulačky a psací stroje. Škodu sto tisíc československých korun, kterou vyčíslil vyšetřovatel kriminální služby tehdejší Veřejné bezpečnosti, lze přirovnat třeba k částce, za niž se tenkrát daly koupit tři osobní vozy Škoda 440 de Luxe, lidově zvané Spartak.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.