Potápěč utonul v bazénu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Potápěč utonul v bazénu

V sobotu: Žárlivec z Moravy mučil soka
V sobotu: Žárlivec z Moravy mučil soka (ilustrační foto ara)

Zkušený potápěč (†35) našel svou smrt ve vodě. Nikoliv však v hlubinách moře nebo zatopené jeskyni. Zemřel v únoru 1974 při výcviku v bazénu Vysoké školy zemědělské v Praze-Suchdole. 

O tragédii informoval deník Rudé právo 11. února 1974. Podle zjištění listu se potápěč pod vodou v bazénu dostal až k čisticí jímce, kde byl ovšem zachycen silným proudem odtékající vody, kterému neměl přes svou dobrou fyzickou kondici a zdatnost šanci uniknout. Proud ho přidržel u propusti, kde muže po nějakém čase zastihla smrt. „Vytáhnout se jej podařilo až po vypnutí odsávacího zařízení. Všechny oživovací pokusy zůstaly bez výsledku,“ psalo Rudé právo.

Na místo neštěstí byl přivolán lékař, jenž mohl konstatovat jediné – potápěč utonul. Smutný případ, který mezi studenty i pedagogy suchdolské VŠZ vzbudil mimořádnou pozornost, vyšetřovali kriminalisté bývalé Veřejné bezpečnosti, ale nezjistili nic, co by nasvědčovalo cizímu zavinění tragédie.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.