Vrahy kolegy četníci neodhalili | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Vrahy kolegy četníci neodhalili

Kostra jednoho z možných pachatelů se našla po padesáti osmi letech při stavbě silnice.
Kostra jednoho z možných pachatelů se našla po padesáti osmi letech při stavbě silnice. (ilustrační foto ara)

Četníka Vincence R. ze služebny Smolotely zavraždili 9. prosince 1872 nikdy nepotrestaní ničemové u Nepřejova na Příbramsku. Po padesáti osmi letech našli dělníci na stavbě silnice lidskou kostru. Mohlo jít o ostatky Františka B. ze Zelených Hor, jednoho z pachatelů zločinu.

Vincenc R. se bránil, v sebeobraně střílel. Pražský denník 15. prosince 1872 psal: „Tělo četníkovo jest strašně zpotvořeno, na hlavě a ve tváři má několik hlubokých otevřených sečných ran, pravá ruka jest hluboko až do kosti rozsekána, také zdá se, že jest postřelen. Přepadený musel se statně brániti, jak udupaná zem na místě, kde byl zavražděn, dosvědčuje.“

Četnictvo pátralo po vrazích, zatklo několik podezřelých, ale nikoho se nepodařilo ze zločinu usvědčit. V pražské věznici se v srpnu 1873 oběsil Josef K., vyšetřovaný ve zmíněné kauze. Zda s vraždou měl něco společného, zůstalo tajemstvím. Po téměř šedesáti letech objevili u Nepřejova kopáči ostatky muže. Národní listy 26. dubna 1930 psaly: „Vznikla oprávněná domněnka, zda to není kostra zmizelého B. Soudí se, že četník vypálil na něho smrtelnou ránu. B. skonal a mrtvola byla spolupachateli zakopána, aby byly zahlazeny stopy po zločinu.“ Zda to tak opravdu bylo, se už nikdy nedozvíme.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.