Místo západního Německa smrt | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Místo západního Německa smrt

Muž skončil na šibenici.
Muž skončil na šibenici. (ilustrační foto ara)

Dvojí vraždu spáchal před půlnocí 1. července 1950 voják základní služby Václav R. (23). V lese u jihočeského Vimperka ubil sekerou nejprve Štefana M. (†22) a po chvíli i Jána Š. (†22). Oba mladíci mu uvěřili, že je převede přes hranici do tehdejšího západního Německa. Místo toho jim však pomohl jen na věčnost.

Paradoxně v té době Václav R., už soudně trestaný zloděj, sloužil na vojně až v Košicích na východě Slovenska. Tam se seznámil se svými budoucími oběťmi. Mladí muži toužili emigrovat z republiky ovládané totalitní mocí a Václav R. jim namluvil, že to na »čáře« zná. Dokonce tvrdil, že v Německu žije jeho bratranec, který oběma za dvanáct tisíc korun zařídí německé doklady.

Ve skutečnosti zlotřilec na hranici nikdy nebyl a o tom, že by přes ni uprchlíky převedl, ani na vteřinu nepřemýšlel. U útvaru dostal dovolenou a s budoucími oběťmi odjel z Košic na jih Čech. V lese za Vimperkem jim přikázal, ať se rozdělí, že nejprve převede Štefana a vrátí se pro Jána. Oba pak postupně umlátil k smrti, oloupil a mrtvoly nechal v lese. Na místě zůstala vražedná sekera a vrahův vojenský opasek. Tato chyba ho přivedla na šibenici. Už 12. července 1950 byl Václav R. u roty zatčen, pak odsouzen k smrti a 25. srpna 1951 oběšen.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.