Kasaře poznali na první pohled | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Kasaře poznali na první pohled

Kasař přijel do Liberce a tam spadla klec!
Kasař přijel do Liberce a tam spadla klec! (ilustrační foto ara)

Detektivové liberecké kriminální policie měli v březnu 1927 dobré oko. Zaujal je muž, který vystoupil z poledního vlaku. Zkontrolovali ho – a hle! V jejich rukou uvízl pověstný lupič a kasař Rudolf P.

Do města pod Ještědem přicestoval za milenkou. O úspěchu severočeských kriminalistů informoval deník Večerní list 26. března 1927. Napsal: „Liberec byl »poctěn návštěvou« pověstného lupiče a kasaře. Není tomu dávno, co si odpykal osmnáctiměsíční žalář, a není to dávno, co byl znovu hledán. V Nádražní třídě byl tajnými policisty sledován a pak vyzván, aby se legitimoval. Neznámý vykázal se legitimací na jméno Josef Mrkvička. Přesto byl ale zadržen.“

Průkaz policisté na městském ředitelství podrobně zkoumali a ukázalo se, že byl falešný. Kasař proto podstoupil důkladnou prohlídku. „Za punčochou měl zastrčené 50 cm dlouhé páčidlo, ostře nabroušené, s sebou nesl 6 paklíčů, elektrickou lampičku a škatulku s 5 gramy otrušíku, tj. množství stačící pro otrávení mnoha lidí,“ sdělil deník. Rudolf P. pochopil, že prohrál. Policistům řekl, že nebýt odhalen a zatčen, »v noci by se zcela jistě někam vloupal«.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.