Mrtvý na stavbě Veletržního paláce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Mrtvý na stavbě Veletržního paláce

Dělník zemřel při stavbě Veletržního paláce v Holešovicích.
Dělník zemřel při stavbě Veletržního paláce v Holešovicích.  (ilustrační foto ara)

Jeden lidský život si vyžádala 
5. dubna 1928 stavba Veletržního paláce v pražských Holešovicích. Nešťastnou náhodou při ní zahynul dělník Alois S. (†37) z obce Kamenné Zboží na Nymbursku, kterého neopatrností dvou jiných stavařů usmrtila dřevěná příčka padající ze šestého poschodí.

Jana M. ze Žižkova, spolupracovníka nebohého Aloise S., padající dřevo také zasáhlo a těžce ho zranilo. Byl ošetřen a převezen do všeobecné nemocnice. O neštěstí psal deník Večerní list 6. dubna 1928. Podrobně vylíčil, co se vlastně stalo: „V šestém poschodí, při odstraňování dřevěného bednění, dělníkům Josefu B. z Prahy VII a Jindřichu Ř. ze Žižkova vysmekla se velká dřevěná příčka z rukou. Vypadla oknem k Veletržní třídě a zasáhla dva dělníky, kteří dole u stavby připravovali maltu.“ Neopatrnou dvojici Josefa B. a Jindřicha Ř. zatkla přímo na stavbě kriminální policie. „Ř. postihly nervové záchvaty, dopraven proto do vězeňské nemocnice. B. pak do oddělení bezpečnostního. Trestní řízení je zavedeno,“ dodal Večerní list. Zda byli oba viníci souzeni a také odsouzeni, není známo.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.