Zraněného četníka skolil tetanus | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zraněného četníka skolil tetanus

Zranění četník přežil, do rány ale pronikla smrtící bakterie tetanu...
Zranění četník přežil, do rány ale pronikla smrtící bakterie tetanu... (Ilustrační foto ara)

Na tetanus zemřel v plzeňské vojenské nemocnici 13. října 1881 četník František A. (†27). Nešťastník onemocněl zmíněnou chorobou poté, co ho v noci na 7. října u Bolevce na Plzeňsku při služební obchůzce v lese těžce zranil jeden z trojice pytláků, které tam dopadl.

Pražský denník tehdy napsal: „Když je vyzval, aby zůstali státi, přiskočil jeden z mužů k četníkovi, uchopil jej za prsa a zvolal na svého soudruha: »Honzo, střel ho, ať za námi neběhá!« V okamžiku  tom vyšla již také rána a kule zasáhla četníka do kolena, hned na to outočníci uprchli a v lese zmizeli. Těžce poraněný četník vystřelil po prchajících a chtěl je stíhati, od čehož ale musil následkem své rány a ztráty krve ustati.“ Po šesti dnech v plzeňském špitále muž zákona skonal. Rozsáhlé četnické pátrání sice vedlo v březnu následujícího roku k zatčení tří pravděpodobných pachatelů, ale nikde se nedochovaly záznamy o soudním řízení proti nim vedeném. Je tedy zřejmé, že jim četnictvo přes veškeré úsilí trestné činy neprokázalo, a trojice proto nebyla nikdy souzena a potrestána.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.