Komediant nepřežil bitku v lese | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Komediant nepřežil bitku v lese

Josef R. se živil jako potulný komediant.
Josef R. se živil jako potulný komediant. (Ilustrační foto ara)

Rvačku s potulným komediantem Josefem R., k níž došlo téhož dne v nedalekém lese, oznámili 5. ledna 1896 četníkům v Pacově na Pelhřimovsku Hynek R. (33) a Eduard R. (15). Museli se prý bránit, proto Hynek párkrát udeřil Josefa sukovicí a Eduard ho bodl nožem do hrudi.

Zraněný Josef se měl odplížit do hloubi lesa. Téhož dne se na obecní úřad v osm kilometrů vzdálené Těchobuzi dostavila plačící Anastazie M. Starostovi ohlásila, že jejího muže Emanuela M. v lese zavraždili dva chlapi. Měli ho oloupit o 28 zlatých. Starosta Těchobuzi spolu s vesničany poblíž místa, udaného paní M., skutečně našel mrtvolu muže. List Národní politika psal: „Usilovným pátráním bylo zjištěno, že zabitý muž, o němž se mělo za to, že zove se M., ve skutečnosti slul Josef R. Byl potulným komediantem a člověkem lidskému majetku i životu nad jiné nebezpečným. Již v roce 1888 byl pražskou porotou odsouzen pro zločin zabití svého bratrance na Bílé hoře k těžkému žaláři na dobu dvou let.“ Vyšetřování ukázalo, že Hynek R. a Eduard R. se s Josefem R. znali. Hynek s Josefem kdysi seděl v base. Když se 5. ledna potkali v lese, došlo ke rvačce, již Josef nepřežil. Soud v Táboře napařil Hynkovi šest let basy, Eduardovi polovic. Pro Hynka to byl už šedesátý pobyt za mřížemi.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.