Neúspěšný vyděrač střelil hostinského | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Neúspěšný vyděrač střelil hostinského

Vyděračský dopis hostinského k zaplacení nedonutil.
Vyděračský dopis hostinského k zaplacení nedonutil.  (Ilustrační foto ara.)

Pana H., obchodníka s uhlím a majitele hostince, postřelil v říjnu 1927 v severočeském Žatci vyděrač. Zlotřilec v anonymním dopisu požadoval, aby zámožný muž přinesl na určené místo. Pan H. tam sice přišel, ale bez peněz. Proto na něj rozzlobený ničema vystřelil z revolveru.

Pak zmizel a půl roku se mu dařilo unikat policii, která po něm pátrala. V případě žateckého obchodníka a hostinského naštěstí šlo jen o lehčí zranění, na životě ohrožen nebyl. Policie nezahálela, šla po banditově stopě, po půlroce ho našla a zatkla. Byl jím Alois S. (20), truhlářský pomocník z Oder na Novojičínsku. Ukázalo se, že mladík se už předtím dvakrát dopustil podobných vyděračských pokusů. Nejprve v rodném městě Odry. A pak v tehdejších Německých Hořovicích (dnes Hořovičkách) na Rakovnicku, od jeho rodiště vzdálených čtyři stovky kilometrů, kde byl Alois S. naposledy zaměstnán. Oba zmíněné trestné skutky truhlářský pomocník přiznal, odmítl však, že by zaútočil v Žatci na obchodníka a hostinského H. „Srovnáním písma byl však usvědčen ze lži,“ poznamenal 5. dubna 1928 deník Večerní list. Jak byl vyděrač potrestán, není známo.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.