Loupeživý vekslák si vzal život | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Loupeživý vekslák si vzal život

Bony si lidé opatřovali hlavně na černém trhu.
Bony si lidé opatřovali hlavně na černém trhu. (ilustrační foto ara)

Nožem do zad bodl zákeřně v chodbě činžovního domu v Praze mladík (19) neznámého muže (22), který od něj toužil koupit načerno tak zvané bony, neboli tuzexové poukázky. Pachatel vražedného pokusu hodlal »zákazníka« oloupit o jeho peníze a zmizet.

Všechno ale nakonec dopadlo jinak, než si teenager představoval. Zraněnému se podařilo z domu utéct a díky lékařské pomoci, které se mu záhy dostalo, nebyl jeho život ohrožen. Jak informoval 25. května 1984 deník Rudé právo, podstatně hůře skončil původce neúspěšného útoku. „Po činu utekl na hlavní nádraží, kde spáchal sebevraždu,“ sdělil list, aniž by blíže specifikoval, jakou smrtí mladík sešel ze světa.

Bony neboli tuzexové poukázky byly u nás v časech »reálného socialismu« poměrně žádaným platidlem, ke kterému měl ovšem legální přístup pouze malý okruh občanů. Šlo o poukázky, jimiž se platilo zahraniční zboží ve speciálních prodejnách Tuzex. Bony šlo oficiálně získat jen při povinné výměně za valuty. Nebyly zpětně směnitelné a platily na území ČSSR. Kdo neměl přístup k valutám, mohl koupit bony jen na černém trhu od nelegálních překupníků – veksláků. Na černém trhu se bon v té době prodával za pět korun.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.