Hořící vlaštovka zapálila archiv | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hořící vlaštovka zapálila archiv

Chlapec skládal vlaštovky a pak je zapaloval.
Chlapec skládal vlaštovky a pak je zapaloval. (Ilustrační foto ara)

Požár budovy pražského střediska památkové péče a ochrany přírody nechtěně založil v červnu 1984 neopatrný školák (13). Ač se to zdá jako nepovedený vtip, oheň způsobila zapálená papírová vlaštovka, kterou klučina vyhodil z okna budovy.

O případu, který naštěstí nezpůsobil žádné úmrtí ani zranění, informoval deník Rudé právo 28. června 1984. Co se stalo? Chlapec se nacházel v budově střediska. Kdo to byl a proč se tam nacházel, není jasné. Patrně šlo o syna některého zaměstnance. Dlouhou chvíli si hoch krátil tak, že z papíru skládal létající vlaštovky, zapaloval je a bavil se tím, jak za letu pěkně hořely. Bohužel, jednu vítr zanesl do otevřeného vedlejšího okna. Tam zapálila položené papíry. Školák se snažil doutnající papíry uhasit. Ovšem nedůsledně, po jeho odchodu oheň znovu vzplál a na budově a jejím zařízení napáchal škodu za 200 tisíc československých korun. Pro srovnání – osobní škodovky se tehdy prodávaly za ceny v rozmezí od 50 do 81 tisíc Kčs. „Historickou cenu zničených nebo poškozených archeologických nálezů nelze vyčíslit,“ podotklo Rudé právo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.